En un món on els senyals d'esgotament de recursos essencials i les conseqüències ambientals de la sobreexplotació són cada vegada més evidents, sorgeix la necessitat imperant de replantejar el nostre enfocament econòmic. La resposta davant aquest desafiament global resideix en l'adopció d'un model d'economia circular, on la premissa fonamental és que res es perd; tot, una vegada utilitzat, retorna al circuit econòmic.
Aquest enfocament promet ser la senda cap a la sostenibilitat, i encara que reconeixem que encara queda un llarg camí per recórrer, diverses iniciatives ens mostren que, amb la voluntat política i social adequada, la transició cap a aquest model és no sols possible, sinó essencial.
El valor del reciclatge en la indústria d'aliments
En la dinàmica i exigent indústria d'aliments, l'adopció del reciclatge no sols es tradueix en una gestió responsable de residus, sinó que representa un compromís amb la construcció d'un sistema més sostenible.
La reconceptualització del valor del reciclatge va més enllà de la mera reducció de deixalles; és una estratègia integral que abraça la idea d'economia circular. En aquest context, cada envàs, cada material, es converteix en una oportunitat per a tancar el cicle, transformant el que una vegada va ser considerat deixalla en recursos valuosos que es reintegren en el procés productiu.
Pacte Europeu dels Plàstics, objectius per a 2025
En aquesta travessia cap a la sostenibilitat, el Pacte Europeu dels Plàstics representa un pas fonamental en la indústria alimentària. Aquest pacte, una iniciativa d'abast continental, estableix directrius clares per a reduir la presència del plàstic en la cadena de subministrament i mitigar el seu impacte ambiental.
Impulsat per la Fundació Ellen MacArthur, el pacte reuneix governs i empreses que, junts, s'han proposat complir amb els següents quatre objectius per a 2025:
-
Aconseguir que tots els envasos d'un sol ús dissenyats siguin reutilitzables en la mesura que sigui possible.
-
Fomentar un ús responsable dels productes i reduir en un 20% els productes fabricats en plàstic verge.
-
Augmentar en un 25% la recollida, classificació i reciclatge.
-
Impulsar l'ús de plàstics reciclats en nous productes en un 30%.
El granet de sorra de Gra de Gràcia en matèria de sostenibilitat
El model de Gra de Gràcia, en integrar aquestes pràctiques de reciclatge en el nostre enfocament de venda a granel, no sols oferim productes ecològics i de proximitat, sinó que també tractem de liderar un exemple de com la indústria alimentària pot ser una força positiva en la promoció de l'economia circular i la reducció de residus.
Amb el nostre compromís en la cerca constant de proveïdors de proximitat i la reducció d'envasos de plàstic, a Gra de Gràcia no sols abracem la importància del reciclatge sinó que tractem de demostrar que cada pas cap a la sostenibilitat compta en la construcció d'un canvi global significatiu.