10 Consells per a un Nadal més sostenible

Tags: Nadal, Residus
0 comentaris

 

El malbaratament alimentari és aquell menjar que pot ser consumit però per circumstàncies s’acaba desaprofitant per l’alimentació de les persones. En èpoques nadalenques, s’estima que aquest malbaratament augmenta, tant en l’hostaleria com a les llars, en les que es pot arribar a llençar fins el 20% del menjar que es compra. 

 

Des de Gra de Gràcia lluitem contra el malbaratament alimentari i us donem 10  consells per poder-ho fer a casa també, així com per poder tenir un nadal més compromès amb el medi ambient: 

1- Planificar els menús i comprar amb consciència social 

1 de cada 9 persones passa fam en el món i al voltant d'un terç dels aliments produïts per al consum humà es perden o es malgasten cada any. A les festes de nadal acabem tant empatxats que molt menjar acaba a la brossa. Per tal de gaudir de manera responsable de les festes, planifiquem bé els menús i fem compres de manera responsable, això evitarà la compra d’aliments de forma impulsiva, els quals finalment poden no haver sigut consumits. Algunes idees: 

  • Escriu una llista amb tot el que necessites pels menús dels dies especials: quins ingredients/aliments necessites i quines racions faràs? Compra el que necessitis! També es bona idea esbrinar quins dolços li agraden als comensals (evita comprar aliments “típics nadalencs” que no t’agradin a tu ni als comensals!). S’estima que molt del menjar que es llença és degut a que volem aportar varietat a la taula. També s’exposa com molta gent no sap calcular bé les quantitats. Es pot fer ús de la calculadora: https://somgentdeprofit.cat/eines/  
  • Comprova que no tens els ingredients/aliments a casa ja i evitarem comprar per duplicat. 
  • Comprova que tens suficient espai a la nevera i congelador
  • Pots donar la idea de que els comensals es serveixin ells/es mateixos/es: cadascú sap quina quantitat menja, així evitem que les restes que quedin es puguin aprofitar de debò ja que no han sigut tocades. 
  • Intentar no deixar el menjar que queda a la taula i posar-lo a la nevera almenys 2 hores després d’haver-se servit. 

2- Una bona gestió de la despensa 

  • Conèixer la diferència entre “consumir preferiblement” i “data de caducitat”: la data de caducitat ens indica que l’aliment o producte, passat aquella data, pot suposar un perill per la salut de la persona, en canvi, la data de consum preferent ens diu fins quina data aquell aliment o producte te la qualitat esperada, i que per tant, encara es pot consumir amb seguretat! El requisit és que s’hagi conservat en bones condicions i l’envàs estigui bé, així com les qualitats organolèptiques no estiguin alterades. 
  • Conservar correctament els aliments: per exemple, els fruits secs i les llegums preferiblement a un lloc sec i fresc. 

3- L’aposta per compres locals i evitar els intermediaris 

Evitem desplaçaments i per tant, diòxid de carboni!

 

4- Reduir els envasos 

Fer servir la menor quantitat d’envasos possibles, així com reduir els plàstics d’un sol ús, i apostar per altres com el cartró. A la nostra botiga podràs comprar amb els teus propis envasos, si ho desitges. Hi trobaràs aliments com per exemple els galets per fer la sopa tradicional catalana, però també podràs trobar quelcom més innovador, com ara els polvorons vegans i sense gluten

5- Reutilitza el menjar restant i congela 

Per exemple, si fem una guarnició de patates amb verdures, aquesta el dia següent es pot triturar per fer-ne una crema de verdures amb una mica de brou. Els clàssics canalons fets amb la carn d’olla restant, o croquetes, també son una opció. Els torrons també es poden reaprofitar, incloent-los com a ingredients en receptes dolces, per exemple galetes o gelats. Pots descobrir noves receptes de reaprofitament al ebook gratuït de Too good to go: https://www.toogoodtogo.com/es/download/ebook  

El menjar, de forma general, podria aguantar fins 2 dies a la nevera, però sempre és una molt bona opció congelar abans no comenci a fer-se malbé. Es recomana que els aliments que es vulguin congelar estiguin freds (es bona idea posar-lo en bosses o recipients hermètics i posar-hi la data a més de fer-ho en racions individuals per fer-ho més fàcil). 

6- Inclou verdures i/o fruites al menú 

Aquestes tenen un menor impacte al medi ambient que, per exemple, les proteïnes d’origen animal. Pots preparar entrants com cremes vegetals (hummus, babaganoush) o bé plats com amanida amb magrana i fruits secs, amanida amb carbassa a la planxa i formatge, xai amb fruita dessecada, carbassó farcit, fruita recoberta de xocolata amb fruita seca, etc. 

7- Prioritza aliments de temporada 

Per exemple taronja, porro, coliflor, api, llimona, mandarina, col, pastanaga, pera... 

8- Evitar omplir de plàstics els dinars i sopars

En aquestes dates s’incrementen els dinars i sopars en grup i la tendència és fer servir vaixelles i coberteria de plàstic d’un sol ús. Mentrestant la quantitat de residus de plàstics en els oceans i mars no cessa d'augmentar. 

Podem usar materials que durin com estovalles i tovallons de roba, gots i copes de vidre, plats i coberts "dels de tota la vida". Les nostres taules lluiran molt més! 

9- Fes regals responsables i amb consciència social

Reciclats, solidaris, respectuosos amb el medi ambient... Hi ha moltes opcions! 

 

Algunes d’elles les podem trobar a les diferents fires i mercats solidaris de consum responsable i/o de segona mà que hi al voltant del territori o donar-li un cop d’ull a Pam a pam, el mapa de consum responsable de Catalunya. 

 

10- No us oblideu de reciclar

Reciclar és donar-li una nova vida als envasos, reduint el consum de recursos i la degradació del planeta. A més, reciclant reduïm la contaminació i estalviem aigua i energia i això és molt més senzill que fabricar nous productes. 

Proposem prestar atenció al reciclatge separant de manera correcta els diferents residus en el contenidor corresponent: el marró, per a residus orgànics; el groc, per a llaunes, brics i envasos de plàstic; el blau, per a envasos de cartó i paper; el verd, per a envasos de vidre. 

A més a més, a cada barri o poble hi ha punts verds que estan destinats a recollir aquelles deixalles que, donades els seus especials característiques, no es poden dipositar en els contenidors habilitats a peu de carrer com l’oli, els objectes voluminosos, els electrodomèstics, les piles, etc. 

 

Des de Gra de Gràcia us desitgem que tingueu molt bones festes!

 

Política de gestió de Cookies

Utilitzem cookies pròpies per al funcionament correcte del lloc. A més, se n'utilitzen altres de tercers que analitzen com es fan servir els nostres serveis per millorar l'experiència d'usuari, divulgar ofertes comercials personalitzades o fer anàlisis dels teus hàbits de navegació. Prem el botó per acceptar-les o “Escollir / Bloquejar” per configurar i poder bloquejar-les.

Podeu revisar tota la informació i retirar el vostre consentiment en qualsevol moment des de la nostra Política de cookies.

Política de cookies Escollir / Bloquejar

Confirma la teva elecció

Si acceptes, es guardaran cookies al teu navegador que posteriorment poden ser llegides. Aquestes cookies mai no t'identificaran de forma directa, però emmagatzemaran informació sobre tu, de les teves preferències i/o el teu dispositiu i es faran servir per donar-te una experiència web més dirigida i personalitzada, tant en rendiment com a nivell comercial.

Cookies estrictament necessaries

Aquestes galetes són necessàries perquè el lloc web funcioni correctament i no es desactivaran encara que rebutgis les galetes. Estan configurades per mantenir la sessió d'usuari activa, utilitzar el carretó de compra, omplir formularis. Aquestes galetes no guarden informació personal sensible

Cookies dirigides

Són col·locades pels nostres socis o per nosaltres amb fins publicitaris. Gràcies a elles, es pot crear un perfil dels vostres interessos per ajustar millor els anuncis que visualitzeu. La quantitat danuncis continuarà sent la mateixa, però serà publicitat més del teu gust. Aquestes cookies no emmagatzemen cap informació personal, sinó que utilitzen identificadors anònims del teu navegador i dispositiu amb què accedeixes a internet. Si no carrega aquestes cookies els anuncis que rebis seran més genèrics.

Cookies anal.lítiques

Aquestes són principalment estadístiques. Ens permeten comptar les visites de la nostra web, fonts, mitjans, navegació... Així podem optimitzar millor el nostre lloc web sabent quines pàgines són més populars i quines necessitem millorar. Tota la informació que recapten aquestes galetes és anònima i purament estadística. Si desitges bloquejar aquestes cookies no sabrem si la nostra web és visitada.

Confirmar les teves preferències

Respectem la teva privadesa, per la qual cosa pot escollir no permetre'ns fer servir les cookies dirigides i anàlitiques navegant tan sols amb les estrictament necessàries. No obstant això, la teva experiència d'usuari o servei que t'oferim es podrà veure minvat.

Si vols navegar només amb les cookies necessàries prem: BLOQUEAR COOKIES
Tornar