El malbaratament alimentari és aquell menjar que pot ser consumit però per circumstàncies s’acaba desaprofitant per l’alimentació de les persones. En èpoques nadalenques, s’estima que aquest malbaratament augmenta, tant en l’hostaleria com a les llars, en les que es pot arribar a llençar fins el 20% del menjar que es compra.
Des de Gra de Gràcia lluitem contra el malbaratament alimentari i us donem 10 consells per poder-ho fer a casa també, així com per poder tenir un nadal més compromès amb el medi ambient:
1- Planificar els menús i comprar amb consciència social
1 de cada 9 persones passa fam en el món i al voltant d'un terç dels aliments produïts per al consum humà es perden o es malgasten cada any. A les festes de nadal acabem tant empatxats que molt menjar acaba a la brossa. Per tal de gaudir de manera responsable de les festes, planifiquem bé els menús i fem compres de manera responsable, això evitarà la compra d’aliments de forma impulsiva, els quals finalment poden no haver sigut consumits. Algunes idees:
- Escriu una llista amb tot el que necessites pels menús dels dies especials: quins ingredients/aliments necessites i quines racions faràs? Compra el que necessitis! També es bona idea esbrinar quins dolços li agraden als comensals (evita comprar aliments “típics nadalencs” que no t’agradin a tu ni als comensals!). S’estima que molt del menjar que es llença és degut a que volem aportar varietat a la taula. També s’exposa com molta gent no sap calcular bé les quantitats. Es pot fer ús de la calculadora: https://somgentdeprofit.cat/eines/
- Comprova que no tens els ingredients/aliments a casa ja i evitarem comprar per duplicat.
- Comprova que tens suficient espai a la nevera i congelador!
- Pots donar la idea de que els comensals es serveixin ells/es mateixos/es: cadascú sap quina quantitat menja, així evitem que les restes que quedin es puguin aprofitar de debò ja que no han sigut tocades.
- Intentar no deixar el menjar que queda a la taula i posar-lo a la nevera almenys 2 hores després d’haver-se servit.
2- Una bona gestió de la despensa
- Conèixer la diferència entre “consumir preferiblement” i “data de caducitat”: la data de caducitat ens indica que l’aliment o producte, passat aquella data, pot suposar un perill per la salut de la persona, en canvi, la data de consum preferent ens diu fins quina data aquell aliment o producte te la qualitat esperada, i que per tant, encara es pot consumir amb seguretat! El requisit és que s’hagi conservat en bones condicions i l’envàs estigui bé, així com les qualitats organolèptiques no estiguin alterades.
- Conservar correctament els aliments: per exemple, els fruits secs i les llegums preferiblement a un lloc sec i fresc.
3- L’aposta per compres locals i evitar els intermediaris
Evitem desplaçaments i per tant, diòxid de carboni!
4- Reduir els envasos
Fer servir la menor quantitat d’envasos possibles, així com reduir els plàstics d’un sol ús, i apostar per altres com el cartró. A la nostra botiga podràs comprar amb els teus propis envasos, si ho desitges. Hi trobaràs aliments com per exemple els galets per fer la sopa tradicional catalana, però també podràs trobar quelcom més innovador, com ara els polvorons vegans i sense gluten.
5- Reutilitza el menjar restant i congela
Per exemple, si fem una guarnició de patates amb verdures, aquesta el dia següent es pot triturar per fer-ne una crema de verdures amb una mica de brou. Els clàssics canalons fets amb la carn d’olla restant, o croquetes, també son una opció. Els torrons també es poden reaprofitar, incloent-los com a ingredients en receptes dolces, per exemple galetes o gelats. Pots descobrir noves receptes de reaprofitament al ebook gratuït de Too good to go: https://www.toogoodtogo.com/es/download/ebook
El menjar, de forma general, podria aguantar fins 2 dies a la nevera, però sempre és una molt bona opció congelar abans no comenci a fer-se malbé. Es recomana que els aliments que es vulguin congelar estiguin freds (es bona idea posar-lo en bosses o recipients hermètics i posar-hi la data a més de fer-ho en racions individuals per fer-ho més fàcil).
6- Inclou verdures i/o fruites al menú
Aquestes tenen un menor impacte al medi ambient que, per exemple, les proteïnes d’origen animal. Pots preparar entrants com cremes vegetals (hummus, babaganoush) o bé plats com amanida amb magrana i fruits secs, amanida amb carbassa a la planxa i formatge, xai amb fruita dessecada, carbassó farcit, fruita recoberta de xocolata amb fruita seca, etc.
7- Prioritza aliments de temporada
Per exemple taronja, porro, coliflor, api, llimona, mandarina, col, pastanaga, pera...
8- Evitar omplir de plàstics els dinars i sopars
En aquestes dates s’incrementen els dinars i sopars en grup i la tendència és fer servir vaixelles i coberteria de plàstic d’un sol ús. Mentrestant la quantitat de residus de plàstics en els oceans i mars no cessa d'augmentar.
Podem usar materials que durin com estovalles i tovallons de roba, gots i copes de vidre, plats i coberts "dels de tota la vida". Les nostres taules lluiran molt més!
9- Fes regals responsables i amb consciència social
Reciclats, solidaris, respectuosos amb el medi ambient... Hi ha moltes opcions!
Algunes d’elles les podem trobar a les diferents fires i mercats solidaris de consum responsable i/o de segona mà que hi al voltant del territori o donar-li un cop d’ull a Pam a pam, el mapa de consum responsable de Catalunya.
10- No us oblideu de reciclar
Reciclar és donar-li una nova vida als envasos, reduint el consum de recursos i la degradació del planeta. A més, reciclant reduïm la contaminació i estalviem aigua i energia i això és molt més senzill que fabricar nous productes.
Proposem prestar atenció al reciclatge separant de manera correcta els diferents residus en el contenidor corresponent: el marró, per a residus orgànics; el groc, per a llaunes, brics i envasos de plàstic; el blau, per a envasos de cartó i paper; el verd, per a envasos de vidre.
A més a més, a cada barri o poble hi ha punts verds que estan destinats a recollir aquelles deixalles que, donades els seus especials característiques, no es poden dipositar en els contenidors habilitats a peu de carrer com l’oli, els objectes voluminosos, els electrodomèstics, les piles, etc.
Des de Gra de Gràcia us desitgem que tingueu molt bones festes!