Sabem que el Halloween està cada cop més de moda, especialment entre els més petits, però per a molts de nosaltres el proper dia 31 d’octubre segueix sent la Castanyada, una celebració que s'origina a finals del segle XVIII i deriva dels antics àpats funeraris. A Catalunya, la Castanyada és la principal festa de la tardor i ho celebrem amb castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada, sent el moscatell la beguda típica per acompanyar-ho.
I si combinem les dues celebracions? És perfectament factible disfressar-nos de zombie, decorar carabasses i alhora preparar uns deliciosos panellets. Avui us parlem de la tradició de preparar panellets a casa amb ingredients naturals com els fruits secs. Som-hi!
Què són els panellets?
Els panellets són petits i deliciosos dolços tradicionals de Catalunya que es mengen especialment durant la celebració de la Castanyada, una festa popular que té lloc a la tardor. Aquests dolços es caracteritzen per la seva variada i colorida gamma de sabors i formes.
Generalment, els panellets estan fets a base de marzipà, que és una pasta d'ametlles mòltes i sucre, i es combinen amb ingredients com castanyes, nous, pinyons, moniatos, cafè, xocolata, coco i anís, que aporten una riquesa de gust i textures. Els panellets es couen al forn fins que adquireixen una capa cruixent per fora i una textura suau i mantegosa a l'interior. Aquests dolços no només són una delícia, sinó que també simbolitzen l'aroma i el sabor de la tardor a Catalunya.
Recepta de panellets tradicionals de pinyons
Un dels clàssics de la Castanyada és sens dubte el panellet de pinyons, conegut per la seva combinació irresistiblement dolça i cruixent. Aquests panellets es preparen amb una base de marzipà, que és una barreja d'ametlles mòltes i sucre, que es modela en petites boles o formes diverses.
Les boles de marzipà es revesteixen generosament amb aquestes llavors, que aporten un sabor afruitat i una textura cruixent quan es torren al forn. Després de la cocció, els panellets de pinyons es presenten amb una capa cruixent daurada que contrasta amb l'interior tendre i mantegós. Aquests panellets són una autèntica delícia i una elecció popular pels qui busquen un sabor tradicional i irresistible.
A Gra de Gràcia trobaràs els ingredients ecològics i a granel necessaris per a preparar aquesta i altres receptes de panellets. També a la nostra botiga online, com aquests pinyons del Montseny.
Panellets de pinyons o d’ametlla: Pas a pas
Aquí tens una recepta pas a pas per fer els tradicionals panellets de pinyons i d’ametlla, una deliciosa opció per celebrar la Castanyada.
Ingredients per fer 30-35 unitats:
-
500 g de farina d’ametlla
-
400 g de sucre de canya golden
-
2 ous
-
100 g de granet d’ametlla
-
100 g de coco ratllat
-
150 g de pinyons
-
15 g de canyella en pols
-
15 de cacau soluble
Instruccions:
-
Preparació de la massa:
-
En un bol gran, barreja la farina d’ametlla amb el sucre i els ous fins que quedi una textura homogènia. Si vols, també pots aixafar patates bullides fredes i afegir-les a la massa. Deixa reposar la massa unes hores.
-
Agafa petites quantitats de la barreja i forma petites boletes. És important que les boletes siguin petites, ja que els panellets creixeran durant la cocció. Pots fer servir les mans lleugerament humides per evitar que la massa se t’enganxi.
-
Decora les boletes amb pinyons:
-
Per arrebossar amb pinyons o granets d’ametlla utilitzar clara d’ou.
-
Pintar tots els panellets abans de posar-los al forn i així quedaran daurats.
-
Cocció al forn:
-
Precalenta el forn a 180°C.
-
Col·loca els panellets en una safata de forn lleugerament enfarinada o coberta amb paper de forn. Deixa una mica d'espai entre ells perquè no es toquin durant la cocció.
-
Un cop el forn estigui calent, posa la safata amb els panellets al forn durant uns 15-20 minuts o fins que estiguin daurats.
-
Després, treu els panellets del forn i deixa'ls refredar completament sobre una reixeta.
Recorda que aquesta és només una de les moltes variants de panellets que pots preparar. Fes-ne tants com vulguis i comparteix-los amb amics i familiars durant les celebracions de la Castanyada. T’esperem a les botigues de Gra de Gràcia amb tots els fruits secs ecològics i a granel que necessitis. Bon profit!